Horčicové semienka sú bohaté na prírodné antibiotiká (isothiokyanáty, sinegrin), majú antiseptické a antibakteriálne vlastnosti.Obsahujú beta-sitosterol (látku s účinkom estrogénu, zabraňujúca vzniku ateroskleróze, mikóze) a chlorofyl (zlepšuje krvný, zvýšenie počtu leukocytov, erytrocytov, hemoglobín).Nachádzajú sa v nich všetky v tuku rozpustné vitamíny:veľa vitamínu A, ktorý podporuje rast a posilňuje imunitný systém,vitamín K a P, ktoré zlepšujú pevnosť a pružnosť kapilárvitamín PP v stráviteľnej formekyselina nikotínová zlepšuje metabolizmus sacharidov a podieľa sa na tkanivovom dýchaníobsah vitamínu E je 4 až 5-krát vyšší ako v slnečnicovom (jeho nedostatok vedie k metabolickým poruchám)vitamín B6, hrá kľúčovú úlohu v metabolizme dusíka a pri syntéze a rozdelení nenasýtených mastných kyselín v tele